Filozof Dedikleri : Atakan Kayalar

İki gün önce kitapçıda çekilmiş videosuyla hayatımıza giriverdi Atakan Kayalar. Videoyu çeken şahıs tarafından sorulan sorulara oldukça akıllı şekilde yanıt veren 10 yaşındaki bir çocuk. İddiasına göre 250 kitap okumuş ve çoğu felsefe kitapları. Onun bu durumu sosyal medyayı ikiye böldü. Kimisi ultra zeki hemen destek olalım derken kimisi dümdüz çocuk işte kafası karışmış büyütmeyin dedi. Tabi bu matıklı yaklaşımlara ek her zamanki gibi komplo teorisyenlerinin de bu konuda muazzam tespitleri oldu : Atakan, gündem değiştirmek için ortaya atılan bir malzeme, ailesi para koparmak için çocuklarını zeki gibi höstermeye çalışıyor, ameriganın oyunu bunlar, deccal bu çocuk gözlerinden belli, içinde cin var, kristal çocuk ya da indigo, dna dizilimi farklı, kromozom sayısı diğerlerinden farklı.

Komplo teorilerini dişlerimi sıkarak okuyorum. Çocuğun gözleri sürmeli gibi diye deccal oldu. Şu deccali de rahat bırakın gelince der zaten. Ailesi niye para koparmaya çalışsın, videoyu ailesi mi çekti? Ameriganın eminim piyasaya Atakan'ı sürmekten daha önemli işleri vardır. Cinlerin de öyle. Kristal indigo meselesine gelince her dönem yeni nesil çocukları ultra zeki, uzaylı gibi gösterme çabası olmuştur. En okuma kıtı, büyüklerine en saygısız, en tembel, en küfürbaz nesil geliyor ama aileler niyeyse evet bu nesil histerik, bu nesil duygusal, çok zekileeer bıdı bıdılarıyla mutlu oluyor. Bu neslin 70lilerden 60lılardan bir farkı yok, sakin olun. Yeni yeni terimler üretmeyin, üretenlere itibar etmeyin. Daha farkındalıkları yüksek çocuklar sadece ama daha az olgun, daha fazla doyumsuz. Kromozom sayısına gelince, bu ülkede biyoloji öğretmenleri hiç mi bir şey öğretmiyor anlamıyorum, kromozom sayısı sağlanmayan bir çocuk doğmaz, 3 kromozomlu bir velet değil yani bu. Düşükleri analize gönderen hastahanelere sorun, çoğu ceninin kromozom sayısının tutmadığını söylerler size, yaşama şansı yok yani. Dna sarmalı farklıymış,  ebet evet hepimizinki sarmal şeklinde Atakan'ınkı şimşek. 

İlk vidosunu gördüğümde okumayı çok seven, ortalama zekânın biraz üzerinde bir çocuk izlenimi vermişti bana. Aynı zamanda sosyopat olabileceğini düşünmüştüm. Videolarını tek tek izledim, gördüklerimi aktarmak istiyorum.

Jean-Jacques Rousseau okuduğunu söyleyerek başlıyor sohbete fakat okumamış, okuması gerekmiyor tabi. Aristotales okuduğunu söylüyor, kitaba hakim olmasa da Aristotales'in kim olduğuna hakim. Nihilizm hakkında söyledikleri doğru değil ama önemli olan nihilizmi doğru bilmesi değil, nihilizm hakkında konuşabiliyor olması. Ne bilmek istediğine hakim ve ne olmak istediğine karar vermiş olması onu farklı kılıyor. Bunlar 10 yaşındaki bir çocuk için fazla. 

Medya nerde malzeme varsa oraya gidip suyunu çıkarıncaya dek uğraşır. Atakan mevzu da öyle oldu tabi. Önce idealleri soruldu, psikiyatrist ve cumhurbaşkanı olmak istiyormuş. Felsefeye sevgisi oldukça fazla. Peki bu çocuğun bu kitapları okuması doğru mu? Her çocuğun okuma eşiği, anlama düzeyi ve sevdikleri farklıdır. Bu nedenle bunları niye okuttunuz demek doğru olmaz. Bunu seviyorsa bunu okur, okuyor olması çocukluğunu yaşayamadığı anlamına gelmez. Yalnızca ebeveynlerin, öğretmenlerin kitaplar arasında eleme yöntemi uygulayarak çocuğu doğru yönlendirmesi gerekir. Eksiklik bu noktada. Ben de ilkokuldayken 10 raflı bir kitaplığım vardı, ortaokuldayken bir çok eseri okumuştum, en nefret ettiğim cümle 'yaşına göre değil'di. Çocuklar beden yaşlarına değilk akıl yaşlarına göre okur, bunu göz ardı etmeyelim.

Filozof düşünen, sorgulayan, pek çok noktada farklı sonuçlara ulaşan bireylerdir. Hazır bilgiden bahsetmek yerine kendi hipotezlerinden bahsederler. Bir çocuğa ya da yetişkine filozof dememiz için filozof özellikleri göstermesi gerekir, haber kanallarının çocuğun isminin yanında filozof etiketi yapıştırması hem bu nedenle hem de çocuğun ileride kendini sevdiği başka bir alana yönelmesini engelleyici bir etmen olabilir.

CNN Türk'e çıktığı programda yeterli eğitimi almadığını söylüyor. Çoğu soruya cevabı net değil. Bunda spikerin de etkisi var spiker yetişkin bir bireyle konuşur gibi konuşuyor karşısında bir çocuk varmış gibi değil. Çok okuyor ya da zeki diye 10 yaşındaki bir çocuktan 30 yaşıda adam gibi konuşmasını bekleyemezsiniz. Felseyefe ilgisinin ne zaman başladığı sorulduğunda onlarca cümle söylüyor, şu yaşta okumaya başladım gibi kolay bir cevabı var ama felsefenin ona öğrettigi hicbir şeyde kesinlik yoktur önermesi kafasını karıştırmış. Söz hakkı anne babasına verildiğinde uflamaya ve tuhaf hereketler yapmaya başlıyor çocuk. Anne babasını beğenmiyor. Ergenlikte bireylerde anne babayla dolaşmaktan utanma, ben yetişkinimi gösterme çabaları olur ama bu çocuktaki sanki anne babasını alçak görme gibi. Zeki olduklarını düşünmüyor, konuşurlarsa bana bakışı negatif yönde etkilerler korkusu var. Annesi okumasının genetik olduğunu, dedesine benzediğini söylüyor. Tek başına bir okul istiyormuş. Annesi Allah deyince fenalaşıyor çocuk muhtemelen ateist. Bu sebeple sosyal medyada linç ediliyor, her birey istediği yaşta istediğine inanmakta özgür oysa. Medyanın baskısıyla çocukta her şeyi konuşmalıyım, biliyor göstermeliyim düşüncesi oluşmuş. Korona virüsüyle ilgili konuşması bu nedenle saçmalık. Kendini ispat içerisinde. Pedagog yardımı alması gerekiyormuş gibi görünüyor. Sonuç olarak çocuk dahi falan değil, dahiler komplike düşünür, net cevap verir. Gelişime açık bir çocuk. Kötü bir eğitimle bir psikopata, iyi bir eğitimle bilim insanına dönüşebilir.

Atakandan bağımsız düşünelim, özel eğitimli çocuklara tam anlamıyla eğitim veren bir kurum yok ülkemizde. 130 IQlu ve oldukça fazla bilgiye sahip olan çocuklar bile 12 senelik zorunlu eğitime tabi tutuluyor. Sınıf atlama hakkı yalnız 1 kez veriliyor, bu nedenle özel çocuklar eğitim sistemi içerisindeki kaosta ziyan oluyor. Yurt dışında 14'ünde üniversiteye giden, başarıdan başarıya koşan çocuklar varken bizde aynı potasiyeldeki çocuklar sıkıldığı için okuldan uzaklaşıyor, yetişkin olup çok şahane bir bölüm de bitirse kpss konularını ezberleyip yüksek puan alamayınca atanamıyor, işsiz kalıyor. Elmas olabilecekken kömür olmak zorunda bırakılıyor. Çözülmesi gereken sorun bu.


Nesha

Acemi yazar, müzisyen, bestekar, haa bir de blogger.

8 Yorumlar

  1. troll sanmıştım ilk gördüğümde, sonra zekimiş dedim, sonra birkaç insan tepki gösterdi çocuğa... kitap okumak iyidir :)

    YanıtlaSil
  2. Ben çocuğun fazlaca pohpohlanarak hayatının karartıldığını düşünüyorum. Üstelik günümüzde bilgiye o kadar kolay ulaşılabiliyor ki istediğiniz bir çocuğu sadece youtube ile bu hale dönüştürebilirsiniz.

    Özel eğitim konusunda da söylediklerinize katılıyorum. Hem ileri zeka hem de öğrenme güçlüğü çekenler için maalesef çok kötüyüz. Hatta eğitimde tamamen kötüyüz

    YanıtlaSil
  3. 20sinde bakalım ne olmuş diye. O da asgari ücrete zam bekleyen ya da diplomalı işsiz mi olacak bakalım 🤔

    YanıtlaSil
  4. biraz cılkını mı çıkardık nedir?

    YanıtlaSil
  5. Önemli bir soruna parmak basmışsınız son paragrafta gerçekten doğru..

    YanıtlaSil
  6. "Kötü bir eğitimle bir psikopata, iyi bir eğitimle bilim insanına dönüşebilir."
    bu yorumuna sonuna kadar katılıyorum.... Ortalama bir çocuğu yine sosyal medyta şaklabana çevirdi maalesef :\

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski