Cevval Türk Kadını Halime Çavuş

Halime Kocabıyık bizim onu tanıdığımız ismiyle namı diyar Halime Çavuş, Kastamonulu bir ailede büyüyen, ailesinin tüm itirazlarına rağmen Kurtuluş Savaşı'na erkek kılığına girerek katılan bir deli yürek.Cepheye gider gitmez erkek gibi davranarak ortama adapte olmuş, ismini de Halim olarak bildirmiş. Onlarca erkeğin arasında belli olmamak için saçlarını kazıyıp, her sabah traş olan bu kadını kimsenin tanımamış olması inanılmaz. 

Halime Çavuş bir gün cepheye mermi taşırken denetimler esnasında Atatürk'e rastladı. Atatürk montunu cepheliğin üzerine seren bu askere karşı bir merak duydu, konuşmaya başlayınca kadın olduğunu anladı. Hakkındaki tüm bilgileri kaydederek Ankara'ya geri döndü. Savaş bittikten sonra çağırılarak köşkte iki hafta misafir edildi. Hikayesinden ve azminden etkilenen Atatürk, kendisine köşkte kalmasını teklif etti ancak o ailesini geride bırakmak istemediği için teklifi kibarca geri çevirdi. Çavuş rütbesini de köşkte düzenlenen bir törende aldı. Kahramanlığının karşılığı olarak maaşa bağlandı. Savaş bittikten sonra da üniformasını çıkarmadığı anlatılır. 

10 Yorumlar

  1. Halime Çavuş gibi nice Kurtuluş Savaşı gazi ve şehitlerimizin hakkı ödenmez.

    YanıtlaSil
  2. Güzel ülkemin, güzel kadını. Hakkını helal etmişsindir bizlere inşallah.

    YanıtlaSil
  3. Hayran olunası cesaret.. Hakkı ödenemez, mekanı cennet olsun inşallah..

    YanıtlaSil
  4. erkek sandım yaa fotiden :)

    YanıtlaSil
  5. Tüm kahramanlarımızı minnetle anıyorum.

    YanıtlaSil
  6. Ne büyük fedakarlık. Şimdi erkekler kısa dönem gitmeye üşenip bedelli yapıyor.

    YanıtlaSil
  7. Kim ne derse desin Türk kadınları hem asil hem de çok cesur. Şu cesarete bakar mısınız dünya üzerinde hangi milletin kadını yapabilir bunu?

    YanıtlaSil
  8. Ben olsam her gün yakalanacağım korkusundan uyuyamazdım kadındaki cesarete bak helal olsun ya.

    YanıtlaSil
  9. Var mı tarihte böyle hikayesi olan başka bir ülke

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski