Leonardo da Vinci'nin Eşsiz 5 Eserinin Hikayesi

Tam adıyla Leonardo di ser Piero da Vinci Rönesans dönemine damga vurmuş İtalyan bir ressam. Sanata damga vurmuş,birbirinden şahane pek çok eseri var.

Mona Lisa 

Manzaraya karşı oturmuş bir kadını tasvir eden yağlı boya tablosundaki Mona Lisa, Francesco del Guicondo isimli bir tüccarın eşidir. Gerçek kimliği uzun yıllar tartışıldı. 

Mona Lisa'nın gülümsemesi, ardınç dallarının Ginevra Benci'yi temsil etmesi gibi bir bakıcıyı temsil eder. Tablonun her iki tarafı da karanlığı hatırlatır. Kadının arkasında bulunan buzdan dağlar, virajlı yollar ve nehir aydınlık-karanlık, dinginlik-canlılık zıtlıklarının uyumunu gösterir. 

Portreye ışık tutulduğunda altta başka bir kadın portresi beliriyor. Bu da onu eşsiz kılıyor. 

Son Akşam Yemeği 

Hz.İsa'nın çarmıha gerilmeden önceki gün askerlerle yediği yemek anlatılır. Tabloda Hz.İsa havarileriyle birlikte şarap içip ekmek yer. Rivayete göre Hz.İsa o yemekte "burada biri beni ihbar edecek" diyor, herkes de birbirine bakarak "hain kim" diyor. Gerçekten de o gece yemektekilerden biri (yahuda) tarafından ihbar ediliyor.  

Leonardo da bu olayı canlandırdığı tablosunda İsa'nın yüzünü en güzel, kendisini ihbar eden yahudanın yüzünü çok çirkin resmetmek ister. İsa'nın yüzü için kiliseden yakışıklı bir genç seçer, bir kaç sene sonra da yahudanın yüzü için ise evsiz bir sarhoşun yüzünü kullanır. Sarhoş ayıldığında öğrenilir ki geçmiş yıllarda İsa yüzü için çağrılan adamla yahuda yüzü için çağırılan sarhoş adam aynı kişidir. Her şeyini kaybedip sokaklara düştükten sonra eski güzel görüntüsünü de kaybetmiştir. 

Kakımlı Kadın

Portre sahibi Cecilia Gallerani adlı Ermineli bir kadındır. Bir hikayeye göre Gallerani aşık olduğu adamla nişanlıyken kendisine oldukça ilgili davranan Dük'ten etkilenerek nişanını bozup Dük'ün metresi olur. Leonarda da bu dönemlerde Dük'ün hizmetinde çalışmaktadır. Gallerani'nin elinde bir çeşit sansar olan kakım vardır. Kakım o dönemde soylular tarafından beslenen bir hayvan olduğundan soylu imajı çizilmiştir. Başka bir hikayeye göre Gallerani Czartoryski adında bir adam tarafından satın alınır, 

Bombe kollu elbise, iki yana ayrılıp yapıştırılmış saçlar o dönemin modasını net şekilde yansıtır. Kakımın yüzü ve kulakları çok başarılı resmedilmiştir. 

Beşaret

Beşaret Hz.İsa'nın doğumunun Meryem'e müjdelenmesi demektir. Resimde Meryem bir binanın önünde otururken Cebrail gelerek ona Hz.İsa'nın doğacağını bildiriyor. Cebrail sağ elinde eli ile Meryem'i selamlarken sol elinde beyaz bir zambak tutar. Zambak Meryem'in masumiyetini, bulundukları bahçe bekaretini sembolize eder. 


Kayalıklar Bakiresi

Meryem'in yere oturması alçakgönüllüğünü gösterir. Meryem'in sağ kolu Vaftizci Aziz John'un kolundadır. Aziz John karşısındaki Hz.İsa'yı kutsar. Sağdaki kadın muhtemelen bir meleği sembolize eder. İsa'nın kutsanışının iki şahidi vardır: Meryem ve melek.









12 Yorumlar

  1. Leonardo da Vinci harika bir ressam günümüze kadar gelmiş muhteşem eserler bırakmış.

    YanıtlaSil
  2. Sayenizde resimlerin bilmediğim yönlerini de öğrenmiş oldum. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  3. Aydınlanma çağında ortaya çıkan pek çok maharetli ressamın yaptığı resimlerin dini efsanelerden ilham alması, onları daha değerli kılarken tasvir edilen olayların ve kişilerin nesiller boyu hafızalarda canlı kalmasını da sağlıyor aynı zamanda.

    YanıtlaSil
  4. İlk ikisini biliyordum sadece. Sayenizde diğer eserleri, bilgileriyle birlikte öğrenmiş oldum. Teşekkürler 😊

    YanıtlaSil
  5. Tek bildigim ve ilk resim digerlerinde sayenizde ögrendim teşekkür ederim kardeşim

    YanıtlaSil
  6. kakımlıyı bilmiyodum yaa ilginçmiş thanx :)

    YanıtlaSil
  7. Mona Lisa ve Son Akşam Yemeği tablosunu biliyordum. Diğerlerini yazınızla öğrendim :)

    YanıtlaSil
  8. Leonarda da Vinci'nin eserleri hakkında verdiğiniz bilgileri okurken en çok Son Akşam Yemeği'nin hikayesi ilginç geldi bana. Diğerleri arasında da bilmediklerim var ama bu beni daha fazla etkiledi.

    YanıtlaSil
  9. Guicondo poz verirken bu derece meşhur olacağı aklının ucundan bile geçmemiştir. Şimdi dünyanın bildiği, orjinaline paha biçilemeyen Mona Lisa.

    YanıtlaSil
  10. Son Akşam Yemeği'ni twitterda üzerine yapılan capsler sayesinde herkes öğrendi artık :))

    YanıtlaSil
  11. Kakımlı Kadın'ı görmemiştim o da en az Mona Lisa kadar güzelmiş.

    YanıtlaSil
  12. Mona Lisa hala konuşuluyor bence resim tarihinin başyapıtı

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski