Yüz Gözlü Dev : Argus Panoptes

Argus Panoptes Yunan mitolojisinde, Typhon'un karısı Echidna'yı öldürmekle görevli yüz gözlü devdir. Hera'nın (Zeus'un kıskanç karısı) hizmetçisidir ve kendisine verilen her görevi yapar. Argus, Mora Yarımadası'nda yaşar. Uyurken bile gözlerinden bir açı açıktır. Bir boğayı, bir yılanı ve bir hırsızı öldürdüğü için kendisine "kahraman" denir. 


Efsaneye göre Hera, rahibesi Lo'yu kocasıyla yakaladıktan sonra bir ineğe dönüştürür. Hera hizmetkarı Argus'u, ineğe dönüşen Lo'yu gözetlemesi için görevlendirir fakat Argus bu görev esnasında Olympian Tanrısı Hermes tarafından öldürülür. Bunun üzerine Hera hizmetçisinin yüz gözünü bir tavus kuşunun kuyruklarına aktarır. Bu olaydan sonra tüm tavus kuşlarının kuyruklarında göze benzer şekiller oluşur. 

7 Yorumlar

  1. Bu hikayeyi duymamıştım, teşekkür ederim:)

    YanıtlaSil
  2. Uyurken elli gözü açık desen ona da inanırdım :)

    YanıtlaSil
  3. Yunanlıların efsanelerini seviyorum. Sürekli bir şeylerde mantıklı sebepler aramaya çalışmışlar. Neden diye sorgulamışlar ki bu hikayeler çıkmış. Tavus kuşu neden gözlüdür diye düşünmüş biri kendine mantıklı bir hikaye yazmış, kendisi inanmış, kalanlara da inandırmış. Aman o da öyle deyip geçmemiş.

    YanıtlaSil
  4. Nerden uyduruyorlar bunları?

    YanıtlaSil
  5. Ah bu Yunanlar. Her şeyin bir hikayesi var :)

    YanıtlaSil
  6. Antik Yunan'da hayal gücü genişmiş

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski