Az Bilinen Dinler

1.Animizm 

Hayvanların bitkilerin ve doğanın bir ruhu ve hisleri olduğu, insanlarla iletişim kurabildiği inancıdır. Bu inanışa göre tepenin üzerindeki kayanın ya da nehirdeki balıkların da arzuları ve ihtiyaçları vardır. Kaya insanların yaptığı bir şeye sevinebilir ya da kızabilir. Meşe ağacı, patika, dere.. hepsinin bir ruhu vardır. Bir alageyik sürüsündeki diğer elemanlarla konuşabilir. Tanrılar yoktur, evrende hiçbir varlık insan için var olmamıştır, her varlık eşit haklara sahiptir, hiyerarşi yoktur, hayaletler gibi gözle görülmeyen canlılar vardır. 


2.Şantoizm

Şinto, Japonların çok Tanrılı, yerli inancı. "Tanrıların yolu" anlamına gelir. Bu dinin bir aktarıcısı ya da kutsal metinleri yok. Rüzgar, yağmur, dağlar, ağaçlar, nehirler ve doğurganlık kutsaldır. En önemli Tanrıları Güneş Tanrıçası Amaterasu'dur. Amaterasu imrapatorların atasıdır. İbadet alanları türbe/tapınaklardır. Tapınaklarında bir salon bulunur ve kişiler burada dua etmeden önce ağızlarını çalkalar, ellerini yıkar, pirinç ya da para sunumunda bulunur. Tapınma esnasında 2 kez eğilir ve 2 kez alkış tutarlar. Şinto, insanların özlerinde iyi olduğunu savunur. Çoğu Şinto ritüeli kötülük ruhlarını arınma sebebiyle yapılır. Erkekler ve kadınlar rahip olabilir, evlenip çocuk sahibi olmalarına izin verilir. Ölümden sonra ruhların mekan değiştirdiğine inanılır fakat ahiret inancı yoktur. İslamla benzeşen bir yönü ölüleri yıkadıktan sonra beyaz bir kimonoya sarıp gömmeleri ve mezarını ziyaret etmeleri. 


3.Paganizm

Paganizm bir din değil aslında ritüellerden oluşan bir inanç sistemi. Büyücülük ve Kelt geleneklerini kapsar. Bu inanç sisteminin üyeleri "pagan" olarak adlandırılır. Paganlar genellikle evrenin yönetiminde birden çok tanrının rol oynadığına inanır. Modern paganizmde paganlar Hristiyan, Müslüman, Yahudi ya da ateist olabilir. Animistler gibi her şeyin bir ruhu olduğuna inanırlar. Bazı Paganlar tanrıçaları ve tanrıları bu dünyadaki farklı insan topluluklarına çok benzeyen bireyler topluluğu olarak görürler. Tanrılar akıllı ve güçlüdürler fakat mükemmel değiller, hata yapabilirler. 


4.Taoizm 

Çin'de ortaya çıkmıştır. Dinden ziyade bir felsefe geleneği denilebilir. Hayata pozitif bakma ve kaygılı tarafını görmemeyi içerir. Gerçeklik, uzun ömür, sağlık, ölümsüzlük ve canlılığa odaklanır. Taocuların temel düşüncesi, insanların büyük bir doğa sürecinin basit bir parçası olduklarıdır. Bu sebeple insan doğaya uygun davranmalıdır. 


5.Stoacılık

Atina'da MÖ 3. yy'ın başlarında Zeno tarafından kurulmuş felsefe temelli sistemdir. Olumlu duyguları en üst düzeye çıkaran, olumsuz duyguları azaltan ve bireylerin karakter erdemlerini geliştirmelerine yardımcı olan bir yaşam felsefesidir.Birkaç temel öğretisi vardır; ne kadar yaşayacağız, kendimize ne kadar sadığız ve mutsuzluğumuzun kaynağı bağımlılıklarımız mı? Davranışlarımızı aklımız ve ahlaki değerlerimiz belirler. Doğru bilgiyi arayış söz konusudur. Doğru bilgiye de ancak mantıkla ulaşılabilir. 



4 Yorumlar

  1. Hiçbir inanışa ne kadar saçma demem, saygı duyarım ve anlamaya çalışırım. Hepsinde mantığıma ve kalbime dokunan birşeyler var.

    YanıtlaSil
  2. Paganizmi paganlardan biliyorum da diğerlerini yeni öğrendim.

    YanıtlaSil
  3. Uzak doğu söz konusu olunca din demek güç genelde felsefe akımı sayılır bunlar.

    YanıtlaSil
  4. Paganlar hala var az da olsa

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski