Renklerin Etkisi

     Renklerin insan davranışlarına ve psikolojisine etkisi yadsınamaz. İndirimden öylesine aldığınız bir kıyafet ya da odanızı boyadığınız renk ruh halinizi, hatta fizyolojik durumunuzu gün boyu etkileyebilir. Kalp ve nabız atışınızı hızlandırabilir, gözlerinizi yorabilir, enerji verebilir, başınızı ağrıtabilir ya da uyku haline sebep olabilir. Renklerin pozitif etkilerinin yanında, yoğun şekilde maruz kalındığında negatif etkileri de var. Hatta sevdiğiniz renk sizin karakterinizi de ele veriyor. 

      Renklerin beyin dalgalarına etkisini gösteren bazı çalışmalar şöyle :

👉1666 yılında Sir Isaac Newton beyaz ışığın prizmadan geçtiğini görüyor.

👉1875'te Ponza renkli mobilyalar ile deneyler yapıyor. Deneyinin sonunda mavi odaya konulmuş asabi bir adam sakinleşiyor. 

👉1942'de Goldstein kırmızı rengin Parkinson hastalarına zarar verirken, yeşil rengin iyileştirici etkisi olduğunu fark ediyor.

👉 1974'te Jacobs ve Hustmyer kırmızının uyarıcı olduğunu, kırmızı bir odada kalan bireyi sürekli uyarıldığını görüyor. Aşırı uyarıya maruz kalmanın konsantre olmada zorluk, aşırı tepki verme, nabızda ve solunumda değişiklik, gerginliğe neden olabilir.

Bunlar gibi daha bir çok çalışma yapılarak renklerle ilgili genellemeler bugünkü halini alıyor. Renk terapistleri de bu çalışmalar sonucunda türüyor. 


Kırmızı aşkın, tutkunun, heyecanın, cesaretin, mücadelenin rengi. Nabız atışlarımızı yükseltip enerji katar. İştahı arttırır. Şehveti de tetiklediğinden yatak odalarının tek duvarında olması tavsiye edilir. Kırmızı öfke kontrolünün zorlaşmasına sebep oluyormuş. Öfkeyle kalkanı zararla oturtan bir renk. Aynı zamanda nazar çekiyor. 

Sarı pozitif düşünce ve enerji sağlıyor. Genellikle sık tercih eden bireyler dikkat çekmeyi seven, neşeli ve güleç kişiler oluyor. Bir ara sarıya boyanan hastahane odalarındaki hastaların iyileşmesinin daha hızlı olduğunu okumuştum. Fakat bebek odaları için uygun bir renk değil, sarı odadaki bebeklerin daha çok ağladığı bilinmekte.

Pembe iyi niyet göstergesi. Hayalperest, romantik, duygusal, kırılgan kişiler tarafından tercih ediliyor.

Mavi dinginliğin, kararlılığın ve sükunetin sembolü. Nazarı önlüyor. Yalnız uzun süreli yoğun şekilde maruz kalındığında hüznü ve depresyonu tetikliyor. Melatonin salgısını arttırdığı için uyku haline sebep olabiliyor. Yatak ve çalışma odanızı boyamanız gereken bir renk değil diyebiliriz. 

Yeşil doğurganlık, cömertlik ve sakinliğin sembolü. Sık tercih edenler uyumlu, sakin mizaçlı fakat kolay mutlu olamayan kişiler. Eğer sahil kasabası hayalleriniz varsa yeşilci olma ihtimaliniz yüksek. Kıskançlık duygusunu tetikliyor. 

Turuncu yaratıcılığın rengi. Coşku ve canlılık sağlıyor. Genellikle tercih edenler arkadaş canlısı, dikkatli ve neşeli kişiler oluyor. 

Beyaz  saflığın, mütevaziliğin ve temizliğin sembolü. Uyumlu, sakin mizaçlı kişiler tarafından tercih ediliyor.

Mor bereket ve zenginliğin rengi. Bilgelik ve sakinlik katıyor. Genellikle maneviyatı yüksek, polisiye ve aksiyon seven kişiler tarafından tercih ediliyor.

Kahverengi olgunluğun sembolü. Organik beslenme, sağlığa önem gösterme, spor ve güç konularında teşvik ediyor. Güvenilir, dürüst ve sadakat sahibi kişilerin tercih ettiği bir renk. 

Siyah Güçlü, kariyer sahibi, gizemli, ağır başlı, çok fazla sıcak ilişkiler kurmayı  sevmeyen, lüks seven kişiler tarafından tercih ediliyor.  Sürekli siyah giymek  mutsuzluğa neden oluyor. 

Gri mantıksallık sembolü. Olaylar karşısında tarafsız kalabilmeyi sağlıyor. 








Referanslar
https://www.verywellmind.com/color-psychology-2795824
https://www.thoughtco.com/color-psychology-and-human-behavior-4151666
http://renketkisi.com/en/psychology-and-color.html
http://renketkisi.com/en/psychology-and-color.html
https://99designs.com/blog/tips/how-color-impacts-emotions-and-behaviors/
https://www.colorpsychology.org/
https://freshome.com/room-color-and-how-it-affects-your-mood/

8 Yorumlar

  1. Bu yüzden bende renkli bir sembol olan el işaretini kullanıyorum.

    YanıtlaSil
  2. Renklerin gerçekten insan üzerinde etkisi var. Ruhen de insanlar çevrelerine aura olarak bir renk yayarmış. Sizin yazdıklarınıza göre ve kendi burcumu göz önüne alırsam pembe rengim sanırım 🙂

    YanıtlaSil
  3. maviye yatkınım herhaldee hımms dikkat edeyim hihi :)

    YanıtlaSil
  4. Ben yeşil ve kahverengiyi çok kullanırım.Renklerin insan psikolojinde önemli etkisi olduğunu düşünüyorum.Toprak burcu olmam da bu renkleri sevmemde etkili olabilir...

    YanıtlaSil
  5. Harika bir yazı. Renklerin ayrı bir etkisi olduğuna inanıyorum.
    Sarı ve kahverengi hiç benim rengim değil.

    YanıtlaSil
  6. Güzel bir yazı.. resimdeki aklıma "tersyüz" animasyonunu getirdi..izlemediyseniz kesinlikle izleyin derim..

    YanıtlaSil
  7. Ben maviciyim analizleri birebir tutuyor.

    YanıtlaSil
  8. Turuncu benim rengim cidden coşkulu ve enerjiğim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski