Kim bu Stephen Hawking?



    

     Yakın zamanda ölüm haberini aldığımız Stephen Hawking, sabit profesör ünvanına sahip olan Oxford fizik mezunu İngiliz fizikçi, evrenbilimci, astronom teorisyen, yazar, deha. Biz onu özellikle Quantum fiziği ve kara delikler üzerine çalışmaları ve kıyamet uyarılarıyla tanıyoruz. 21 yaşında ALS hastalığına yakalanmış,  tüm doktorlar öleceğini söylemiş, felç olarak tekerlekli sandalyeye mahkum kalmış ama bu bile bilme olan katkılarını engelleyememiş.


     Engelli olmasıyla ilgili soru sorulduğunda engelinin kendisine mani olmadığını şahane cümlelerle anlatmış : "engelli bir bireyseniz, büyük ihtimalle bu sizin suçunuz değil fakat insanlardan acıma beklemenin ya da suçlamanın bir yararı da yoktur. Olumlu bir tavır takınmalı ve içinde bulunduğunuz durumu en iyiye döndürmeyi bilmelisiniz. Fiziksel bir engeliniz varsa bunu psikolojik bir engele dönüştürmeyin."

     Zekasının yanı sıra muhteşem de bir aileye sahip Hawking. Onu çok seven bir eşi ve üç çocuğu var. Engeli konusunda eşinden ve çocuklarından oldukça destek görmüş, daima onlarla övünmüş. Kimilerine göre Einstein kadar kimilerine göreyse Einstein'den daha zeki bir adam.

     Hawking'in çok konuşulan iddiaları var uzaylılar ve kıyametle ilgili. 100 yıl içinde dünyaya bir göktaşı çarpacağını ve dünyanın yok olacağını bu yüzden bir an önce başka bir gezegende hayat bulup oraya taşınmamız gerektiğini belirten iddialar. Ben yüzde yüz inanıyorum bunlara, dünyanın 3000 li yılları göreceğine inanmıyorum. İslam'ı baz alarak saldıranlar çok olmuş kendisine. Tanrı'ya inanması ya da inanmaması bizi bağlamıyor bizi insanlığa ve bilime olan katkıları bağlıyor. Bırakın artık insanların nereye gideceğine karar vermeyi o Yaratıcının işi sizin değil. Bilimle dini birbirine karşıtmış gibi lanse eden insanlar gerçekten beni aşırı rahatsız ediyor. Herkes işini yapsa keşke bir de bildiği konularda aşık atsa.

     Yapay zekayı da ileriye dönük tehlikeli bulmuş, şu anki yapay zekanın hayatımızı kolaylaştırdığını ancak robotlarla daha fazla geliştirilirse insanlığın sonunu getirebileceğini ifade etmiştir. Kesinlikle okunması gereken bir kaç kitabını tavsiye etmek isterim : Büyük tasarım, Kara delikler ve bebek evren, Ceviz kabuğundaki evren.

7 Yorumlar

  1. Kısa ve öz anlatımla çok şey kattınız bize . 21 yaşında Als olduğunu bilmiyordum ... Biz sağlam halimizle bile ölü gibi yaşıyoruz ... Güzel paylaşım için teşekkürler.🖐🏻

    YanıtlaSil
  2. Bir kitabını okumuştum. Sonra hayatının bir kısmını konu olan filmini izlmeiştim. :) Hayatına saygı duymamak mümkün değil. Güzel paylaşım. :))

    YanıtlaSil
  3. Hayatına baktığımızda herşeye rağmen güzel bir yaşamı varmış. Bilime katkıları yadsınamaz. Örnek alınması gereken biriydi bence. Bu güzel paylaşım için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  4. Önemli bir bilim adamıydı.Işıklar içinde olsun...

    YanıtlaSil
  5. Güzel bir yazı olmuş
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. Bu kadar önemli birinin bilinmemesi bizim ayıbımız

    YanıtlaSil
  7. Bu adamı bile eleştiriyorlar

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski