Bağışıklık sisteminiz bizi hastalıklara neden olan mikroorganizmalara karşı savunur.Yaşlı bireylerin solunum yolu enfeksiyonu ve pnömöni nedeniyle ölme riski gençlere kıyasla yüksektir. Bunun temel nedeni yaş ile birlikte T hücrelerinin üretiminin azalmasıdır. Kötü yaşam şekli ya da ilerleyen yaş nedeniyle zayıflayan sistemimizi güçlü tutmak için yapabileceğimiz birkaç temel hareket var.
Sigarayı bırakın.
Sigarayı bırakın.
Sigara, günümüzde en çok ölüme neden olan etkenler arasında. Sigara her yıl uyuşturucudan, alkolden ve kazalardan daha fazla ölüme neden oluyor. Uzmanlar tarafından akciğer kanseri oluşumu üzerinde sigaranın %90 oranında etkisi bulunduğu belirtiliyor. Sigara içmek kan damarlarının tıkanmasına, kan basıncının artmasına, pıhtılar oluşmasına neden olur. Koroner kalp yetmezliği riskini 2-4 kat, akciğer kanseri gelişimini 25 kat arttırıyor. Beyninizde kan akışını bozan bir pıhtı oluşumu inmeye de neden olabilir. Aynı zamanda doğurganlığı ve sperm kalitesini de olumsuz etkiler. Nikotin bağışıklık sistemini baskıladığından, sigara içen bireylerin bağışıklıkları içmeyenlere kıyasla savunmasızdır.
Sağlıklı beslenin.
Güçlü ve sağlıklı bir vücut için A, C, E, K, B6, vitaminlerine, çinko, selenyum, demir ve folik asite ihtiyaç duyarız. Tüm vitamin ve minerallerden mahrum kalmamak için tek tip beslenmeden uzak durmak gerekir. Sebze, meyve ve hayvansal gıda bakımından zengin bir diyet bağışıklık sisteminizin güçlenmesine katkıda bulunacaktır.
Vitamin eksiklikleri yalnızca virüslere karşı vücut direncini düşürmekle kalmaz ayı zamanda pek çok farklı hastalığın oluşumuna zemin hazırlar. A vitamini eksikliği görme bozukluklarına, E vitamini eksikliği konsantrasyon bozukluklarına, C vitamini eksikliği skorbüte, D vitamini eksikliği raşitzme neden olur.
A vitamini bakımından zengin besinler
- Ispanak
- Havuç
- Portakal
- Brokoli
- Kabak
- Bezelye
C vitamini bakımından zengin besinler
- Limon
- Portalal
- Greyfurt
- Kuşburnu
- Kivi
- Çilek
- Ananas
- Mango
D vitamini bakımından zengin besinler
- Süt
- Peynir
- Yoğurt
- Mantar
E vitamini bakımından zengin besinler
- Kuruyemiş
- Domates
- Patates
- Kırmızı Et
Uykunuzu düzene sokun.
Düzenli uyku stresi azaltır, belleğinizi geliştirir, kontrolsüz kilo almanızı engeller, kan basıncınızı düşürür. Yetersiz uyku diyabete neden olabilir.
Spor yapın.
Eti iyi pişirin.
Etin iyi pişirilmemesi gida zehirlenmesi başta olmak üzere salmonella, deli dana gibi pek çok farklı hastalığa neden olabilir.
Stresten uzak durun.
Stres mide hastalıkları, kurdeşen, zona ve kalp hastalıklarına neden olarak bağışıklığınızı düşürür.
Sigarayı bırakırsam her şey düzelecek :)
YanıtlaSilMeditatif egzersizler de strese iyi gelir.Diyafram nefesini özellikle öneriyorum.
YanıtlaSilÖneriler için teşekkürler...
Bu sıralar bağışıklık sistemimizi güçlü tutmamız çok önemli..
YanıtlaSilÇinko desteği alıyorum ben de.. Güzel öneriler teşekkürler :)
Evde basit egzersizler yapıyorum spor niyetine ama yeterli gelmiyor daha programli çalışmam gerek sanırım . Sağlıklı beslenme konusunda ise sınıfta kaldım diyebilirim:)
YanıtlaSilÖzetle geleneksel yeme içme modeli diyebiliriz.
YanıtlaSilBağışıklık sistemini güçlendirmek için yapılacaklar listesi çok değerli, hepsi de çok önemli. Sigara yok çok şükür ve listedeki birçok şeyi yapıyorum ama gece geç uyuma işi biraz sıkıntı, geç yatmayı seviyorum:(
YanıtlaSilStresten uzak durmak bu süreçte pek mümkün görünmüyor :((
YanıtlaSilSarmısak yutunlardan gına geldi. Sigarayi şimdi bırakamazsam hiç bırakamam ha gayret.
YanıtlaSilSoğan sarımsak paça kelle derken bunları unutmayalım :)
YanıtlaSil13ünde çocukların elinde sigara var. Toplum sağlığını en çok tehdit eden unsur sigara. Keşke herkes bırakabilse.
YanıtlaSil