Bir İdol : Ümmiye Koçak

     Ümmiye Koçak Adana'nın Çelemli köyünde doğmuş bir ablamız. 63 yaşında. Onu diğerlerinden farklı kılan hayallerinin peşinden gitmiş olması. Doğal, samimi, pırıl pırıl bir Anadolu kadını.


     2001'de Aslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu'nu kuruyor.


     Anadolu'nun bir köyünde 'elinin hamuruyla hayata karışmama' zihniyetinden uzak, hiçbir eğitim almadan safi yetenek ve deli cesaretiyle uygulamaya koyduğu bir etkinlik muhteşem bir sonuca vesile oluyor.

     2013'te senaryosunu yazıp yönettiği 'Yün Bebek' filmini tarladan kazandıklarını biriktirerek çekiyor ve New York Avrasya Film festivali'nde "en iyi Avrasyalı kadın sanatçı" ödülünü alıyor. Film sayesinde kırsalda yaşayan kadınların sorunları dile getiriliyor, erkekler kendilerine dışardan bir gözle bakma olanağı ediniyor. Filmin ikincisini de çekecekmiş, sponsor bulamıyormuş sanırım.


     Biz onu genç kızların altın için yarıştığı 'Ana Ocağı' yarışmasında 'canımın içleri' deyişiyle tanıyoruz. 

     Ted x konuşmasında insanlara ilham kaynağı oldu. "Benim en büyük çeyizim kitaplarımdı. Çünkü okuduğun zaman, o sayfalar sana kanat olur uçarsın güzel yavrularım. O yüzden bol bol kitap okuyun." nasihatini gençlerin kulaklarına zamklamak istiyorum..

     Çok cesur bir kadın, çok yetenekli. Evinde oturup, ben napabilirim ki diye düşünen herkese umut olduğunu düşünüyorum. Hayalleri gerçekleştirmek için maddiyat önemli evet ama her şey değil. Bu kadın da imkansızlıklar içinden parlayıp geldi. Demek ki kendine inandığında yeteneğin önünde hiçbir şey duramıyor. Hiçbir şey için geç olduğunu düşünmemiş, yalnızca harekete geçmeye karar vermiş ve çok çalışmış. 

     Şunu fark etmemiz gerekiyor; Bilkentten çıkıp herkes bir şey olur, bu kadın ilkokul mezunu, efsane kitaplar okuyor, kültürlü, zeki, hem oyunculuk hem yönetmenlik konusunda iyi. O kadar özgüvenli ki konuşmalarını izlerken insan kendi kendine 'hiç bilinmeyen bir adaya gitse yine insanları bir araya getirip organize eder, yaşam alanı oluşturur' diyor. Keşke gençlerimiz zengin koca aramak yerine böyle memlekete faydalı işler yapan, kendi ayakları üzerinde durabilen güçlü kadınları örnek alsalar. 

     Aktif şekilde twitter kullanıyor, ulaşmak isterseniz @ummiyekocak kullanıcı adıyla ulaşabilirsiniz.


Nesha

Acemi yazar, müzisyen, bestekar, haa bir de blogger.

9 Yorumlar

  1. Anadolum kadar cömert Anadolum kadar has bir kadın.

    YanıtlaSil
  2. Başarmak iste yeterkinin vücut bulmuş hali.

    YanıtlaSil
  3. Trt'deki yarışmadan hatırlıyorum bu bayanı ne mutlu kendini geliştirmek için çabalaması....

    YanıtlaSil
  4. izlemiştim, harika, ilham verici bir hikayer gerçekten, paylaştığınız için teşekkürler...:)

    YanıtlaSil
  5. Alnından öpülesi kadınlardan ☺️

    YanıtlaSil
  6. Ümmiye Koçak :) "Yün Bebek" filmini seyretmiştim. Sadece erkeğin kadına uyguladığı şiddeti değil, kadının kadına uyguladığı şiddeti de gösterir. Anadolu'da Ümmiye Koçak gibi pek çok hikâye var aslında. Ne mutlu ki sen birini çıkarıp koymuşsun önümüze :) Neşeli sevgilerle :)

    YanıtlaSil
  7. Azmine ve kararlılığına hayran kaldım başarılarının devamını dilerim ablamızın sizinde kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  8. ya ben bu teyzemize bayılıyorum azmin cesaretin en güzel örneği :))

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski