Dünya var olduğu günden beri iklim değişiyor. Bu değişimler Dünya'nın aldığı güneş ışığı miktarında değişimlere sebep oldu. Geçmiş yıllarda karbondioksit ve diğer gazların ısınmasının tek sebebinin doğa olduğu düşünülmesine rağmen bugün sorumlunun büyük oranda insan olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki nasıl yapıyoruz bunu? Tabi ki fosil yakıt kullanarak, ormanları tahrip ederek, çevreyi ve denizleri kirleterek, hayvanları avlayıp ekosistemlerini bozarak ve küresel ısınmaya sebep olan aktivitelerde (sprey deodorant kullanmak gibi) bulunarak yapıyoruz. Küresel ısınma deyince aklınıza gelen ozonun delinmesi (aslında ozonun moleküllerinin azalması) ile Dünya'ya UV-B zararlı ışınları girerek canlılara zarar vermesi. Küresel ısınma ve iklim değişimi birbiriyle bağlantılı ama tabi aynı şeyler değiller.
Artan karbondioksit nedeniyle Dünya'nın ortalama sıcaklığı 19.yy'dan sonra 1.62 derece yükseldi. Eskiden de küresel ısınma vardı fakat bu derece telaşlanmamızı sağlayan 2010'dan sonra ısınmanın çok hızlı şekilde gerçekleşmiş olması. Bu değişimin ilk sebebi insanın tarımdan endüstriye geçmesiyle sera gazı salınımlarındaki artış.
Türkiye Bu Sorunun Neresinde?
Yapılan
araştırmalar Türkiye’de sera gazı salınımının %1 olduğunu göstermiştir. Yine de
Türkiye sıcaklık değişiminin en yoğun gözlendiği ülkelerden biridir. Bunun
temel sebepleri kömürle çalışan elektrik santralleri, hala kömür ile ısınan pek
çok ev olması, yaygın araç kullanımı ve denizlere atılan plastiklerdir.
Türkiye’de ortalama sıcaklığın 100 yıl içerisinde 5-8 derece artacağı, artan
sıcaklık nedeniyle yükselen suların sellere sebep olabileceği tahmin ediliyor.
Bu şekilde giderse iklim değişikliklerinin gelecekte yaratabileceği olası felaket senaryoları
➱Temiz hava solumak pek çok bölgede hayal olacak
➱İçme suyu temin etmek zorlaşacak belki su kaynaklarımız bitecek
➱Gıda kıtlığının doğurduğu yetersiz beslenme sağlık sorunlarına sebep olacak
➱Tüm canlılar için güvenli barınak temini zorlaşacak
➱Kasırgalar, rüzgar ve yağmur gibi doğa olaylarının şiddeti artacak. Bu da maddi ve manevi kayıplara neden olacak.
➱Sıtma, ishal ya da salgınlar nedeniyle pek çok insan yaşamını yitirecek
➱Grönland ve Antartika'daki buzulların erimesi ve okyanusların yükselmesiyle pek çok kara parçası -özellikle de adalar- su altında kalacak ve hayvanların yaşam alanları kısıtlanacak.
Ne yapmalıyız?
➱ Bilinçlenmek ve bilinçlendirmek. Okullarda küresel ısınma ve iklim değişikliği ile ilgili seminerler düzenlenebilir, en azından Coğrafya öğretmenleri bu konunun üzerinde durabilir.
➱ Temiz çevre. Okyanuslar karbonun %50'sini emer. Biz kirlettiğimiz okyanuslarda canlı ölümlerine sebep oldukça deniz ekosistemi yerle bir olur.
➱ Ağaç katli. Ormanlar da yüksek oranda karbon emiciler. Bırakın ağaç kesmeyi evreni ne kadar ağaçlandırabilirsek kötü sondan o kadar uzaklaşabiliriz.
➱ Doğum kontrolü. Dünya'da durdurulamayan bir nüfus artışı var. Bazı ülkelerde doğum kontrol altına alınmış olsa da genellikle gelişmemiş ülkelerde bu durum sorun olarak görülmüyor. Oysa ki nüfus kontrolsüz şekilde arttıkça kaynak sıkıntısı yaşanıyor, kaynağı sağlamak için üretime yüklenmesi de sera gazı emisyonlarında artışa neden oluyor.
Tags
aktivist
Birleşmiş Milletler
canlı
climate change
ekosistem
Greta thunberg
iklim değişikliği
insan
küresel ısınma
tepki
Türkiye
tweet
twitter
Söylenene değil söyleyene bakınca, anlatılan anlaşılmıyor işte :)
YanıtlaSilÇok doğru. Maalesef odak noktamız çok farklı. Boş işlerle oyalanma içindeyiz ne yazık ki! :(
SilYazarımıza da böyle ciddi bir konuya değindiği için çok teşekkür ediyoruz.
Bu yazıya baya emek vermiş olmalısın. Tebrikler. Dolu dolu bir yazı olmuş.
YanıtlaSilEvet epey araştırma yaptım, teşekkürler.
Silgreta çok seviyom tabi, onunla ilgili o olumsuz şeyleri söleyenler geri zekalı mı ne :) ay bi deee senin kharkov aklımdaaa, kışın gitmek uygun olur diyoduum, gidince senin yazın rehber olacak :)
YanıtlaSilbi de bizim ülke böyle yaa, hep bir alay aşaılama eleştiri hakaret, en çok da twitirda, hiç desteklemek yok hep karalamak. yabancılar hep tatlı yorum yapıyo, biz ise birbirimizle uğraşıyoz :)
YanıtlaSilaşağılamayı ve hakareti maharet sanıyor insanlar özellikle sosyal medyada en acımasız yanlarını ortaya çıkartıyorlar, karşısındaki kişiyi ne kadar ezerse o kadar yüceldiğini sanıyor bazısı, kimisi de hiçbir fikri bilgisi olmadan konuşuyor boş bir zihinde bulabildiği anlamsız ne kadar kelime bulup yan yana getirebilirse sayıyor bu şekilde. anlamadıkları bilmedikleri şeyi oturup anlamaya öğrenmeye ve yorumlamaya çalışmak yerine kötülemek ve dışlamak onlara daha kolay geliyor. Acınası bir durum bu. Greta için söylenenleri daha önce de bir yerde okumuştum akıl alır gibi değil bu insanlar biraz da hem sinir bozucu hem komik yani yaptıkları, ağızlarından çıkan sözler kendilerini küçük düşürüyor farkında değiller ne diyeyim allah akıl fikir versin :)
YanıtlaSilEmeğinize sağlık, aylar önce olduğu gibi sizi blogumda görmekten mutlulu duyacağım.
YanıtlaSilMerhaba editör
YanıtlaSilyeni keşif ettim sizi takip ve izlemeye aldım
Uygun zamanda bana da beklerim
başarılar
Malasef ki insan oğlu kendinden başka hiç bir şey düşünmediği için dünyamız her geçen gün yaşanmaz bir hal alıyor umarım çocuklarımıza yaşanacak bir dünya bırakabiliriz takibe aslım sizi saygılar emeğinize sağlık
YanıtlaSilbu kızı seviyorum. eleştirenler kendileri ne yapıyor acaba? elini taşın altına sokmuşlar mı? yazı da çok detaylı olmuş,güzel olmuş, teşekkürler.
YanıtlaSilBaşlangıçta ben de Greta'yla çok dalga geçtim ama çok haklıymış.
YanıtlaSilÇok değil 10 sene sonra doğa intikamını acı acı alırken görürüz umursamayanları.
YanıtlaSilÇok faydalı bir yazı olmuş elinize sağlık :)
YanıtlaSilÇok güzel bir yazı olmuş. Ben de Farkındalık Kuşağı adlı seride bu konuya değinmiştim.
YanıtlaSilOkuyacağım.
SilBu söylenenlerin kaçta kaçını yapabiliyoruz acaba. Bir kişi yapsa on kişi yapmıyor. Bu gidişle yüzümüze geçirdiğimiz maskeleri hiç çıkaramayacağız sanırsam. İyimser olalım umudu kaybetmeyelim diyoruz keza gidişat bana çok ta içaçıcı gelmiyor maalesef . Güzel bilgilendirmeler için teşekkürler inşaallah bir şeylerin önüne geçebiliriz
YanıtlaSilÇocuklarımızı eğiteceğiz, insanlara anlatacağız, 1 kişi bile elini taşın altına koysa dünyanın ömrü uzar.
SilGüzel bir yazı olmuş. Sorumluluk tamamen bize ait, biz bu hale getirdik ve yine biz düzeltmeliyiz ama bu bencillik ile çok zor maalesef
YanıtlaSil