Gelenekleriyle Türkiye'ye Benzeyen Ülke : Malezya

     Malezya farklı etnik kökenden bireyleri ve bunun getirisi olarak çeşitli gelenekleri bünyesinde toplayan bir ülke. Toplumu ağırlıklı olarak Çinli, Malay ve Hintliler oluşturuyor. Müslümanlar ve kendi dillerini konuşuyorlar.  Turistlere ilgileri büyük. Otel kültüründen ziyade köylerde evlerini turistlere açan aileler var. Oldukça güler yüzlüler, evleri yeşilliğin bol olduğu temiz havaya doyulabilen tepelerde bulunuyor. Bu nedenle pek çok turist de otelde kalmaktansa aile yanlarında kalmayı tercih ediyor. 


     Müslümanların Eid ul adından bir bayramları var. Bu bayram Ramazanın yani orucun başladığını temsil ediyor. Bir de Hari Raya Aidiladha festivalleri var. Bu festivalde camide dualar edilir, müslümanlar aile üyelerinden ve arkadaşlarından bağışlama ister. Kutlama bir ay boyunca sürer. 

     Thaipusam Hintlilerin festivali. Popüler bir Hindu ilahı olan Lord Muruga'nın onuruna kutlanıyor. Hindular oruç tutarak tüm günahlardan arındırıldıklarına inanıyor. Bir benzeri de Deepavali festivali. Hindular güneş doğmadan önce bir yağ banyosu yapıyor ve evlerinde tütsü yakıyorlar. Ailenin yaşlı üyelerine akraba ve arkadaşlara yemekler ikram ediliyor. Budistler ise Wesak gününde Buda'nın doğumu, aydınlanmasn ve ölümünün anısını kutluyorlar. Vejetaryen bir diyet ile kendilerini temizliyorlar. Dua ediyor, sadaka veriyorlar.

     Düğünleri Hint merkezli. Düğün törenleri nişandan düğün bitimine dek pek çok aşamadan geçiyor. Damat ve gelin tarafına neredeyse eşit görevler düşüyor.  Nişanda gelinin çeyizinin nelerden oluştuğuna karar veriliyor. Kına gecesi genellikle düğün günü yapılıyor, kına gelinin ellerine ve ayaklarına yakılıyor. Nikahlarını Kadhi olarak adlandırdıkları bir başkan yapıyor. Üstelik gelin ve damat arasında Mas Kahwin olarak adlandırdıkları bir evlilik sözleşmesi yapılıyor. Bu sözleşme sayesinde iki taraf da kendisini güvence altına almış oluyor. Daha çok bizim dini nikahımızdaki mehire benziyor. Düğünde eski masallardan derlenen kukla gösterileri yapılıyor. Evlendikleri gün kraliçe ve kraliçe gibi muamele görüyorlar.Düğünden ayrılırken konuklara bunga telur adında süslü bir yumurta veriliyor, bu yumurta geldiğiniz için teşekkür ederiz demek.

     Damadın düğün günü gelini alana dek dışarıda beklediği süre damat partisi yapılarak değerlendiriliyor. Parti biter bitmez damat gelini alıp evine götürebiliyor. Gelin evine gidene dek elinde hurma sepeti taşıyan kızlar ona eşlik eder. Eve varılınca da sarı pirinç ve kokulu su serpiliyor.  

     Malay kadınlar çocuklarının doğumundan sonra kırk gün boyunca evden çıkamıyor, çıkması uğursuzluk sayılıyor. Bu sürenin sonunda, çocuğun başının tıraş edildiği Berchukor adında bir tören yapılıyor.


     Bizden çok farklı değil gibi ne dersiniz :)

20 Yorumlar

  1. ay evet yaaa malezya dizilerini izliyom arada çok yakınlar bizeeee :) müslüman olanlarııı özelliklee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dizilerini hiç izlemedim onlara da bakayım :)

      Sil
  2. Evlilik sözleşmesi,onlarda da var demek...

    YanıtlaSil
  3. Farklı gelenekleri öğrenmek çok hoşuma gidiyor. Malezya’nın bize yakın geleneklerini olduğunu bilmiyordum. Emeğine sağlık 🤗

    YanıtlaSil
  4. Gerçekten kültürler benzeşiyor Malezya ile. Kendi kültürleri de bizimki gibi güzel.🌿😊

    YanıtlaSil
  5. Bu yazıyı yazarken gösterdiğiniz çabalar için teşekkür ederim. Gelecekte de aynı yüksek dereceli site gönderisini umuyorum. Aslında yaratıcı yazma becerileriniz bana şimdi kendi sitemi geliştirmek için ilham verdi. Gerçekten blog yazınız hızla yayılıyor.

    YanıtlaSil
  6. Evet gerçekten de Malezya gelenekleri bize benzemekte imiş Çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  7. Farklı kültürleri anlamak, onların yaşamlarının bir kısmını deneyimlemek ne güzel. Aslında temel yapı olarak toplumlar birbirine benziyor, pratik uygulamalarda bazı küçük farklılıklar var. Malezya' nın bize benzemesi nüfusunun öenmli bir kısmıyla din birliğimizden kaynaklı olmalı. Güzel paylaşımınız için teşekkürler..

    YanıtlaSil
  8. sizin için doğru seçim olup olmadığına karar vermenize yardımcı olur.

    YanıtlaSil
  9. Büyük inceleme için üzgünüm, ama gerçekten çok seviyorum ve umarım bunun yanı sıra, başkalarının yazdığı mükemmel yorumlar,

    YanıtlaSil
  10. Hala başarınızda en üst üzerindesin.

    YanıtlaSil
  11. O zaman hangisinin sizin için uygun olduğunu bileceksiniz.

    YanıtlaSil
  12. Bu özellikle sizin alanında planları var,

    YanıtlaSil
  13. ancak bu yön sizin için önemliyse geleceğe yatırım yapmak

    YanıtlaSil
  14. Bununla bir şey aradığımda bununla karşılaştığımıza sevindim.

    YanıtlaSil
  15. bence müslümanlar da öyle sanıyor oruç tutunca bütün günahlar gider diye oruçtan sonra baya bir günah işliyorlar nasıl olsa ramzanda arınızırız diye :)

    YanıtlaSil
  16. Erkekleri çok sakin oluyor

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski